میزبانی وب یا وب هاستینگ (Web Hosting) چیست؟
میزبانی وب یا وب هاستینگ (به انگلیسی: Web Hosting ) به مفهوم فراهم ساختن فضایی است که کاربر میتواند فایلهای وب سایت خود را در آن قرار دهد. وب سایت ها از مجموعهای از فایل های مختلف مانند تصاویر، متون و فایلهای برنامهنویسی شده به زبانهای مختلف و سایر اسناد مربوط تشکیل میشود که به منظوری خاص به شکلی با هم مرتبط شدهاند.
میزبانی وب چگونه کار میکند؟
وبسایت شما روی یک سرور (هاست) زندگی میکند و به صورت چندین فایل نگهداری میشود. هنگامی که کاربران از وبسایت شما بازدید میکنند، سرور باید بتواند بهطور مکرر این فایلها را برای کاربران ارسال کند.
مثلا اگر کاربری وارد وبسایت شما شود و درخواست بازدید از یک مقاله خاص را داشته باشد، سرور هاست باید بتواند دقیقا همان صفحه را از حافظه خود پیدا کرده و به مرورگر کاربر تحویل دهد.
سرورهای میزبانی وب معمولا به سه دسته تقسیم میشوند:
۱- هاست اشتراکی
هاست اشتراکی کم هزینهترین نوع سرویس هاست و سادهترین شکل میزبانی است، اما در عین حال کم ظرفیتترین است. این نوع میزبانی وب از یک سرور تشکیل شده است که چندین وبسایت و تمام فایلهای آنها را در خود ذخیره و مدیریت میکند. هاست اشتراکی برای موارد زیر ایده آل است:
نویسندگان وبلاگ
سازمانهای کوچک تا متوسط
کسب و کارهای کوچک فناوری
زمانی که ترافیک ورودی به وبسایتهای روی میزبانی وب مشترک زیاد شود، میتواند باعث تأخیر یا خرابی غیرقابل توضیحی برای سایر وبسایتهای روی هاست شود. مثلا ممکن است با افزایش تعداد کاربران وبسایت دیگری که بر روی هاست مشترک شما قرار دارد، وبسایت شما از کار بیافتد.
هاست اشتراکی برای وبسایتهای درحال رشد و مدیریت ترافیک وبسایت مناسب نیستند.
۲- هاست اختصاصی
هاست اختصاصی گرانترین نوع سرویس هاست است. این نوع میزبانی وبسایت برای سازمانهای بزرگ که مدیر سرور دارند میتواند مناسب باشد. هاست اختصاصی سختافزار، نرمافزار و ظرفیت ذخیرهسازی بیشتری را در اختیار شما قرار میدهد. البته تمامی این مزایا باعث میشود تا مدیریت این نوع هاست نیز پیچیدهتر شود.
با توجه به اینکه در هاست اختصاصی تنها یک وبسایت در آن میزبانی میشود، صاحب وبسایت دسترسی مستقیم به سرور دارد و خودش مسئول نگهداری و به روز رسانی سرور است.
۳- هاست VPS
سرورهای خصوصی مجازی یا هاست VPS بهترین ویژگیهای هاست اشتراکی و هاست اختصاصی را با هم ترکیب میکند و چیزی مابین این دو نوع هاست را به مشتری تحویل میدهد. میزبانی VPS به صاحب وبسایت یک سرور اختصاصی “مجازی” با کنترل کامل بر محیط میدهد.
این نوع میزبانی وب علاوه بر دسترسی به سرور، منابع و ظرفیت بیشتری نسبت به هاست اشتراکی را در اختیار مشتری قرار میدهد.
شرکتهای میزبانی وب چه خدماتی ارائه میدهند؟
شرکتهای ارائهدهنده وبهاست معمولا امکانات و خدمات فنی لازم را در قالب یک پلن زماندار و محدود تعریف شده ارائه میدهند، که هر یک از این پلنها میتوانند شامل خدماتی از جمله مقدار فضای ذخیرهسازی، پهنای باند، مدت اعتبار سرویس و هزینه خدمات باشند تا هر مشتری با توجه به شرایط و نیاز خود یکی از آنها را انتخاب کند. در ادامه برخی از مهمترین خدمات شرکتهای وبهاست را به شما معرفی میکنیم:
فضای ذخیره سازی
بخشی از فضای ذخیرهسازی سرور میزبان تمامی اطلاعات و نرمافزارهای وبسایت، از جمله قالب وردپرس، افزونهها، متن، عکس، فیلم، دیتابیس و هر چیزی که در وبسایت شما به کار رفته باشد را ذخیره میکند.
پایگاه داده و وب سرور
پایگاه داده نرمافزاری است که دادهها را با استفاده از شناسه مخصوص آنها در خود دستهبندی و ذخیره میکند تا در هر زمان که نیاز بود بتواند با یک جستجوی ساده به آنها دسترسی پیدا کند. در حال حاضر، MySQL رایجترین نرمافزار پایگاه داده برای شرکتهای وبهاستینگ است.
وبسرور نرمافزاری است که محتوای درخواستی کاربر از وبسایت را به او ارائه میدهد. آپاچی یکی از معروفترین و پرکاربردترین وب سرورها است.
گواهینامه SSL
SSL یکی از پروتکلهای اینترنت است که دادههای تبادل شده بین مرورگر و وبسایت را رمزنگاری میکند. داشتن گواهینامه SSL برای وبسایت، نشان دهنده اعتبار و امنیت وبسایت است. اگر وبسایتی این گواهینامه را داشته باشد، ابتدای آدرس اینترنتی آن، به جای http، عبارت https نوشته میشود.
پهنای باند و ترافیک
پهنای باند، مقدار داده انتقالی بین وبسایت و کاربران آن است. هر چقدر پهنای باند بیشتر باشد، تعداد کاربران بیشتری میتوانند بصورت همزمان به وبسایت دسترسی داشته باشند. بنابراین، هر چه وبسایت شما آمار بازدید بیشتر و دادههای حجیمتری داشته باشد، به پهنای باند بیشتری نیاز دارد که در این صورت باید پلنهای با حجم بالاتری برای وبسایت خود تهیه کنید.
ترافیک مشخص میکند که هر وبسایت در یک بازه زمانی مشخص (مثلا ۱ ماه) چه مقدار میتواند تبادل داده داشته باشد. اگر سقف مجاز ترافیک تمام شود یا به موقع تمدید نشود، وبسایت شما از دسترس خارج خواهد شد. پس برای انتخاب پهنای باند و ترافیک مناسب، به آمار بازدیدکنندگان و حجم وبسایتتان توجه کنید.
راه حل افزایش سرعت وبسایت چیست؟
همانطور که میدانید تأخیر در دریافت اطلاعات از وبسایت همیشه باعث نارضایتی کاربران بوده است. بسیاری از مدیران وبسایتها تلاش میکنند این تأخیر را با افزایش پهنای باند جبران کنند، اما این کار با وجود صرف هزینه زیاد، چندان موفقیتآمیز نیست. راه حل بهتری برای بهینهسازی پهنای باند و افزایش سرعت وبسایت وجود دارد.
حتما تابحال شنیده اید که امروزه بسیاری از وبسایتها ترجیح میدهند از CDN برای توزیع محتوای خود استفاده کنند. CDN چیست و چه تفاوتی با میزانی وب دارد؟
CDN چیست؟
شبکه توزیع محتوا (CDN) به گروهی از سرورها گفته میشود که از نظر جغرافیایی در نقاط مختلفی از جهان توزیع شدهاند و به نحوی با هم کار میکنند تا تحویل سریع محتوای اینترنت را فراهم کنند.
محبوبیت سرویسهای CDN روز به روز در حال افزایش است و امروزه بیشترین ترافیک وب از طریق CDNها انجام میشود، از جمله ترافیک وبسایتهای معروفی مانند فیسبوک، نتفلیکس و آمازون.
آیا CDN همان میزبانی وب است؟
خیر! CDN محتوا را میزبانی نمیکند و نمیتواند جایگزین مناسبی برای میزبانی وب باشد، اما با عملکردی که دارد میتواند سرعت وبسایت را بهبود بخشد. بنابراین میتوان گفت که استفاده از سرویس CDN در کنار سرویس هاستینگ وب یکی از “بایدهای” راهاندازی وبسایت به شمار میرود.
CDNها با استفاده از Cache به کاهش پهنای باند کمک کرده و از ایجاد وقفه در ارائهی سرویس و حملاتی مانند DDoS جلوگیری میکند.